Workshop: Debian packaging met Subversion en debhelper

Er gaat een workshop "Debian packaging met Subversion en debhelper" plaatsvinden op maandag 3 september 2012 van 10:00 tot 12:00, in CZ 118, Cobbenhagen gebouw, TiU.

Als je werkt met een Debian of Ubuntu GNU/Linux computer, dan heb je waarschijnlijk ooit "Add/Remove Programs" (PackageKit / gpk-application), of Synaptic, aptitude of apt-get gebruikt om je Linux-systeem bij de tijd te brengen. Deze programma's downloaden en installeren software in de vorm van packages. In de workshop wordt uitgelegd hoe je zelf zulke packages kunt maken. Als je software wilt gebruiken waarvoor (nog) geen package is, is het handig ook die software die in de vorm van zo'n package te installeren; de software integreert dan beter met je systeem. Als je zelf software schrijft, en je wilt het leven makkelijk maken voor jezelf en anderen, dan ligt het voor de hand je software in de vorm van een .deb aan te bieden.

Als je vantevoren wat werk doet, heb je meer aan de workshop. Kijk daarvoor (en voor de bekendmaking van de lokatie) op http://abramowitz.uvt.nl/debian (deze pagina). Laat aub even weten wanneer je erbij kunt zijn.

Als je mee wilt doen aan de Debian packaging workshop, zorg dan dat je een laptop meebrengt met een recente Debian of Debian-achtige (Ubuntu, Mint, ...) installatie. Het is handig om, voordat je naar de zaal komt, de volgende packages te installeren op je laptop:

packaging-dev svn-buildpackage

(Als het pakket "packaging-dev" niet beschikbaar is voor jouw systeem, dan kun je in plaats daarvan de pakketten build-essential debhelper devscripts en lintian installeren.)

Installeer verder eventueel nog:

debian-policy developers-reference gnu-standards cdbs git-buildpackage

. Kies verder vantevoren een pakket wat je graag zou packagen. Een pakket waarvoor al een Debian package bestaat, en waar je graag aan zou werken kan overigens ook. Het is aan te raden in beide gevallen de sources vantevoren te downloaden naar je laptop.

Als t lastig voor je is om zo'n laptop te regelen, zorg dan dat je vanuit de instructiezaal ssh-toegang hebt tot de machine kameil.uvt.nl. Op die machine zijn nogal wat useraccounts aangelegd, check of je erbij kunt. Verder staat op die machine de benodigde software geïnstalleerd. Zorg natuurlijk wel dat je een .tar.gz bij de hand hebt die je wilt packagen.

Als laatste wordt je van harte uitgenodigd naar http://abramowitz.uvt.nl/debian (deze pagina) te kijken voor het laatste nieuws, en naar het debian-packaging-svn-debhelper.txt document waar de workshop op gebaseerd zal zijn.


Joost van Baal-Ilić
$Id: index.html 37668 2012-08-28 13:14:50Z joostvb $ $URL: https://svn.uvt.nl/its-id/trunk/personal/joostvb/desktops/abramowitz/var/www/pub/debian/index.html $